De Ondernemerscirkel 2022/2023

In totaal telt onze wereld 400 miljoen ondernemers. Ruim 250.000 ondernemers begonnen hun eigen onderneming in Nederland in 2021. Daar staat tegenover dat er ook 133.000 ondernemers noodgedwongen met hun bedrijf moesten stoppen door de gevolgen van de Corona crisis. Ondernemers voorzien niet alleen in de behoefte van de bevolking door invulling te geven aan bestaande problemen, maar ze verhogen ook de algehele levensstandaard. Het is niet voor niets dat veel mensen stellen dat ondernemerschap cruciaal is voor onze toekomst. Het bevorderen van ondernemerschap in Nederland is dan ook van groot belang. 

 

De in 2012 opgerichte Ondernemerscirkel heeft als doel ondernemerschap onder starters en studenten in Nederland te stimuleren. De Ondernemerscirkel is een alumni netwerk dat bestaat uit verschillende succesvolle ondernemers, zij worden ook wel Cirkelaars genoemd. De Ondernemerscirkel Commissie van het RSC/RVSV organiseert jaarlijks verschillende evenementen waarbij studenten worden gecoacht en geadviseerd door de Cirkelaars.  Afgelopen jaar werden onder meer evenementen georganiseerd zoals de Future is Female, de Walhalla Recruitment Days en de Ondernemerstour. Ook kregen studenten de kans hun idee te pitchen aan enkele cirkelaars tijdens Members’ Den. 

 

Deze week geven we extra aandacht aan twee cirkelaars die er afgelopen jaren zijn bijgekomen: Hadewych Cels en Machtelt Groothuis. Hadewych Cels is een van de oprichtsters van Karmijn Kapitaal. Karmijn is het eerste en enige private equity fonds dat investeert in MKB bedrijven in Nederlands die geleid worden door evenwichtige teams van mannen en vrouwen. Karmijn Kapitaal gelooft in de kracht en het potentieel van gebalanceerde besluitvorming. Machtelt Groothuis is een van de oprichters van Rubio Impact Ventures. Rubio is een Europees impact VC fund dat investeert in ondernemingen die innovatieve en duurzame oplossingen creëren voor wereldproblemen. Rubio investeert in onder meer Cleantech (duurzame energie en materialen), PeopleTech (toegang tot banen en onderwijs, betaalbare zorg) en Food/Agtech (regenerative agriculture, plant based protein). Rubio beheert 2 fondsen met in totaal €150 miljoen kapitaal.